Qui som?



 Vista panoràmica del poble d'Oristà  des de la Carena de la Baga

Una colla d'amics d'Oristà estem treballant per oferir-te algunes rutes per fer a peu amb la família i els amics tot gaudint d'un entorn privilegiat, pràcticament inalterat amb el pas del temps. 

Et convidem que visitis aquest espai per trobar el què busques: tranquil·litat, desconnectar de la vida frenètica de cada dia i conèixer una mica més, el territori, en especial, una part del Lluçanès.

Aquest blog podríem dividir-lo en dos apartats: Per un cantó hi trobaràs algunes propostes sobre rutes per fer a peu, molt interessants des del punt de vista històric, cultural i natural i per l'altre banda la informació que es va treballant al dia a dia: observacions d'ocells, d'animals, curiositats, paisatges i plantes mentre es fa camí. Perquè la idea és que sigui un bloc amb un inici però sense final.

El perquè d'aquest blog és simple, crear un arxiu per conèixer la natura que ens envolta i al mateix temps, evidenciar què hi tenim, perquè és important i per quina raó crec que s'ha de cuidar. Som uns privilegiats, sortir de casa i amb 2 minuts estar en ple contacte amb la natura és cosa sèria. No es tracta de contemplar només les espècies en extinció que hi ha arreu sinó d'evitar que les que tenim, no acabin sent tractades com a tal. És per això que aquest blog no té pretensions més enllà del coneixement que pugui servir a qualsevol interessat a la natura. Aquest paisatge tan singular és especial si més no, per la gent que hi viu, que hi ha nascut i per qui en vol formar part. 

Descripció d'Oristà


Per arribar a Oristà ho tens molt fàcil: ubicació
Sortida 164 de l'eix transversal.



Oristà és un poble de 200 habitants aproximadament, situat a la comarca d'Osona, al sud del Lluçanès. Delimita amb les comarques del Bages i Berguedà i amb els municipis de Sant Feliu Sasserra, Sant Bartomeu del Grau, Muntanyola, Santa Maria de Merlès, Santa Maria d'Oló, Olost i Prats de Lluçanès. Té una extensió d'uns 60 km quadrats i al mateix municipi hi ha La Torre d'Oristà, poble que està a uns 5 km d'Oristà i el Raval, situat a les immediacions del poble de Sant Feliu Sasserra. 

Situat a uns 450 m d'altitud dins una petita vall al costat de la riera Gavarresa, a racer de l'ermita de Sant Sebastià, està enclavat dins un entorn agrari i forestal de gran interès faunístic i florístic. La cota més alta del municipi es situa als 800 m, oferint unes boniques vistes  al Lluçanès i al Pirineu.



Oristà és...
Podríem descriure el paisatge d'Oristà i el seu entorn com un un petit nucli envoltat de petits turons, amb recs i rierols, amb predomini de color verd i moltes tonalitats a la tardor, és una terra que es va aixecant des de la plana cap al Pirineu i que és de pas obligat per acabar de conèixer la Catalunya més interior. Amb molts masos disseminats, camins amples i corriols feréstecs que s'endinsen en una vegetació de mil olors diferents. De contrastos tèrmics entre l'estiu i l'hivern, un medi i unes condicions que ha modulat, de ben segur, els habitants que hi viuen. 
Per molts Oristà és un lloc ideal per viure tranquil, lluny de la ciutat i el més impressionant de tot, fer un cop de cap, calçar-se les botes i sortir a passejar i endinsar-se a la natura en  menys de 5 minuts només de tancar la porta de casa.
Paisatgísticament és una terra "arrugada", formada per molts turonets, de poca alçada, amb camps de poca extensió intercalats per bosquines, que no és això ni allò, i té una mica de tot: en zones solells una vegetació marcadament Mediterrània, en zones obagues protegides per cingles i turons, una vegetació  predominant més humida, i variada. És terra de pi blanc, d'alzines, roures martinencs i una mica de tot. És aquell lloc que marca l'inici d'una vegetació i el límit d'una altra, aquella terra on tot hi és possible i res hi és abundant però al mateix temps, molt variada. 
                        
Els cultius
L'entorn agrari, en retrocés els últims anys, està format per camps de cultiu amb mosaics forestals i arbres fruiters com el noguer, la pomera, el cirerer, els ametllers i els servers. Els cultius més habituals són el blat, l'ordi, el girasol, la colsa, la veça, el mill i el raygras els quals ofereixen diversitat de colors segons l'època de l'any. Aquests cultius afavoreixen i propicien també una biodiversitat interessant i variada.


                                  Camp sembrat de blat


                                   Barraca d'eines dins el bosc
Els boscos

Podem gaudir d'extensos boscos de fulla perenne com el pi blanc, la pinassa, el pi pinyer, els roures i les alzines i en cotes superiors hi podem trobar també, el pi roig. Els boscos de fulla caduca el conformen l'auró (blanc i negre), la blada, els avellaners, el server i els freixes, situats tots en llocs més humits, propers als torrents i a la riera Gavarresa o bé en vessants obacs oferint tons des del groc fins al vermell intens a la tardor. Els arbustos són els propis de la muntanya mitjana, amb un sotabosc Mediterrani ben conservat amb petits prats de jonça, romaní, farigola, mata de cabrit, argelagues i roldor donant també, colors i olors dignes de gaudir sobretot a la primavera. Hi trobareu també un blog que podeu consultar a través d'aquesta mateixa pàgina amb la relació d'espècies trobades als voltants d'Oristà amb unes 270 espècies identificades i on s'expliquen particularitats d'algunes de les plantes.


                                  Roure martinenc (Quercus pubescens)


Rius, torrents i fonts
La riera Gavarresa és un afluent del riu Llobregat que neix al municipi d'Alpens (al nord del Lluçanès), està de pas per Oristà i hi podem trobar nombroses rescloses així com torrents on resten secs la major part de l'any. Hi ha nombroses fonts com la Font de la Baga, la Font Salada, la Font de Cal Vigatà o la Font del reposador que es troben a les proximitats del poble. 
A la Riera Gavarresa hi ha bosc de ribera amb vegetació abundant així com el cranc americà, espècie invasora no autòctona que es deixa veure amb facilitat. Hi ha peixos com la carpa o la bagra. 


                                  Al fons, La Font de la Baga


La fauna
Pel què fa als ocells, es pot observar el bernat pescaire, sobretot quan es comença a fer fosc o a primera hora del dia i les mallerengues (carbonera, petita i emplomallada) que es deixen sentir dins els boscos de pi. En espais mixtes forestals i zones cultivades és freqüent poder observar o escoltar tórtores, tudons, perdius, guatlles, rapinyaires diürns com les àguiles i rapinyaires nocturns com el mussol o l'òliba que es pot veure de nit al poble.
També hi ha mamífers com els porcs senglars, les llebres, els conills, les guineus, els esquirols i els cabirols. És possible poder veure algun mamífer si comencem a caminar tot just es fa de dia i no fem soroll. 


                                   Mallerenga carbonera (Parus major)

Si vols més informació sobre natura pots clicar al següent enllaç: "L'herbari d'Oristà i les seves bestioletes"

El nostre patrimoni
Hi ha monuments d'interès com la Cripta Pre-Romànica i el museu de terrissa catalana, l'església de Sant Sebastià i de Sant Andreu (patrons del poble). També hi trobem la capella de Sant Nazari a uns 4 km d'Oristà així com l'ermita de Sant Sebastià situada dalt d'un turó a la part nord del poble. Cal no oblidar que Oristà és el poble natal del bandoler Perot Rocaguinarda i ben aviat us oferirem algunes rutes per tal de poder arribar als escrits del mateix Perot al cingle dels tres còdols.


                                   Escrits del bandoler Perot Rocaguinarda

La gastronomia 

Si véns a conèixer aquest entorn tan preuat i inalterat no pots passar per alt la coca, el pa i els productes de temporada del forn del poble o l'embotit d'aquesta zona del Lluçanès, de gran valor i qualitat i d'elaboració  pròpia. Al restaurant del poble t'oferiran la millor degustació de cuina tradicional amb plats típics catalans elaborats com abans. 



6 comentaris:

  1. Estic preparant una excursió familiar de tardor ,i la vostra informació m'està ajudant moltíssim. Teniu molta cura alhora d'escriure , i les fotos son molt maques.Ni tan sols sabia que tan a prop , hi hagués tanta diversitat de fauna i vegetació !!!...m'encanta.
    Us animo a seguir amb una feina tan ben feta.
    Felicitats !!!

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies pel teu comentari, serà un plaer que trieu Oristà per venir a la tardor, molt recomanable, veuràs que tens algunes opcions de rutes (blava i verda), recentment revisades i reforçades, actualment estem preparant la ruta vermella tot i que encara no està disponible. Si tens qualsevol dubte estarem encantats de poder-te ajudar.
    Salut!

    ResponElimina
  3. Bon dia ,tinc programa una excursió per aquesta ruta pel 29 d'aquest mes i ara veig que des de l'agost està tancada ,em podríeu informar?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon vespre, et refereixes a la ruta vermella? L'estem revisant donat que hi ha hagut alguna incidència amb algun senyal indicador degut a la tala forestal i al mateix temps s'ha canviat el traçat en un punt, que en aquest cas ja s'ha canviat i és correcte. Espero la teva resposta.

      Elimina
    2. Agrairia et posis en contacte amb mi per mail: marmimaria@gmail.com per establir una conversa més fluïda,

      Salut

      Elimina
  4. 4 agost 2021
    Moltes mercès Maria per la teva entusiasta i experta tasca de portar SenderismeOrista, de tenir cura dels camins i senyalització relacionats, i de remarcar els aspectes més atractius i interessants del municipi. És una manera important de valorar-lo. Ànim i endavant!
    Xavier Avilés i Dolors Berdala

    ResponElimina