Paisatges

Els 3 pobles (juliol 2019)

Aquesta foto la vaig fer fa uns dies amb la bicicleta, de bon matí. Abans de retornar a Oristà m'agrada parar-me en alguna carena i poder gaudir de les vistes. Sempre amb el propòsit que he de tornar a casa amb una imatge o alguna cosa apresa. Aquí us deixo la imatge de Sant Feliu Sasserra a l'esquerra i de La Torre d'Oristà a la dreta. Entremig, camps cossetxats d'ordi o de blat en un 2019 i estiu especialment, de temperatures extremes que han rondat els 40ºC o una mica més i amb una escassetat d'aigua generalitzada. 

Aquest any, sens dubte, ha estat de primavera pobra des del punt de vista de floració. Mes de juliol amb herba extremadament seca... Abril i maig de 2018, la primavera com mai l'havia vist

Hauré de recordar de ben segur aquest any, especialment abril, maig i també hi inclouria el juny per tal definir una de les millors primaveres que he viscut mai des del punt de vista de la floració i la trobada d'espècies per l'herbari, aquesta primavera l'he incrementat en unes 45 espècies, algunes d'elles, no les havia vist mai al voltant d'Oristà. Les pluges d'enguany han fet florir fins els secrets més ben guardats florísticament parlant. 

 Corretjola florida de color blanc al corriol de Costa Castell

 Jonceda, formant part del sotabosc en àmplies extensions

 Ginesta en un marge solell de la ruta verda, amb una olor encisadora

 Petit prat ben format amb nombroses espècies de compostes, malves, gramínies, orquídies... 

 Timoneda en petit prat molt solell de la ruta verda

 Gandaia resseguint camí de la ruta verda amb els camps verds de cereal

 Mallencrera prenent el sol en un lloc privilegiat, Costa Castell

Tortellatge florit i esplendorós en un prat madur a prop de la ruta verda


Camps de blat, trepadella i colsa (florits entre abril i maig de 2018)

 Camp de blat a la Ruixeda

 Camp de trepadella de ruta verda (Ca l'Andreu)

Camp de colsa a Coll de Garses


La nevada del febrer de 2018

Nevada que ha tingut lloc el 27 i 28 de febrer i ha eclipsat tot Catalunya. A Oristà també ha arribat i s'han pogut veure i tocar paisatges blanquíssims, el primer dia amb sol inclòs després que nevés durant la nit, el 28, neu durant tot el dia que no va impedir trepitjar camins i boscos que tenien una fesomia ben diferent. Arbres prims mig tombats pel pes de la neu, cabirols a plena tarda en algun camp i ganes de sortir i gaudir de la millor companyia. 

Arbre accedint al trencant cap a la palanca de les Hortes

La Gavarresa a La Palanca

La Gavarresa a La Palanca

La Resclosa

Passant sota la Resclosa per la ruta blava

Pujant a la Costa del Poli

Pujant a la Costa del Poli

Als camps del Madrona

Als camps del Madrona amb Sant Sebastià al fons

Als camps del Madrona. Barraca mig ensorrada

Als camps del Madrona amb el Cingle de Sant Sebastià al fons

Oristà des de Sant Sebastià

La Gavarresa al pas del Tin

Pujant a Venta
Gairebé a Venta

Passada la casa en runes de Venta direcció la Ruixeda

Cap a Bon Veí

Cap a Bon Veí, sota la Ruixeda

Cap a Bon Veí sota la Ruixeda

Camí principal de la Serra de Sant Nazari

Casanova de Solà Sagalés
Els Sants Màrtirs

Camí a Sagalés des dels Sants Màrtirs

Els Sants Màrtirs

Mas Bossal des de la Ruixeda

Carrer de la Ruixeda

Baixant pel corriol de Venta

Baixant per camí alternatiu de Venta


Heus aquí alguns colonitzadors (el boix) germinat i crescudet al mig d'un camí (febrer de 2018)


Cel de cabretes terra de pastetes (3/2/2018)
Es confirma que avui dia 4/2/18 ha plogut tot el dia i ara a la nit, està nevant lleugerament...Paisatge que et permet descansar la ment i reflexionar, això tan difícil i que sovint et pot semblar absurd i que no sé què ho fa que t'ajuda a arribar a casa content, descansat, amb pau (3/2/2018)Gebrada en un camp del mes de gener a prop del Cingle dels Tres Còdols (gener 2017)Casa de la Mallorca amb panoràmica a baix a la Gavarresa, amb petits turons de pi blanc i pollancres que delaten el pas de la Riera (gener de 2017)Vistes al Port del Comte, Serra d'Ensija i Cadí des del Carrer de la Ruixeda (gener de 2017)
El cel rogent del mes de gener al carrer de la Ruixeda (gener de 2017)
La gratitud de quan es fa tard... potser no és mai tard sinó un bon moment per reflexionar que un nou dia naixerà davant una bellesa immensa a la carena de la Ruixeda.

Pont de la Gavarresa al pas per la ruta blava (desembre 2017)


Al fons, a peu de la baga, la font de la Baga, aigua que fa una pila d'anys bevíem i anàvem a buscar amb càntirs. Des de Sant Sebastià (desembre de 2017)Poble d'Oristà dins la vesprada freda. D'aquí uns minuts, com si res, el poble quedarà adormit. Magnífiques vistes. Al fons superior esquerre, Montserrat (desembre de 2017)Corriol arribant a Sant Sebastià just quan encara queden alguns minuts de sol. A peu de camí a l'esquerre, mallencrera (arbust) pelada de fred (tarda de desembre de 2017)


Desembre amb fred intens i vistes al Bac i al cingle de Sant Sebastià (8/12/2017)
Tardor acolorida just després d'una petita gebrada (primera setmana de novembre de 2017)Primers rajos de sol darrere el cingle de Sant Sebastià amb temperatures justetes que asseguren les primeres glaçades (primera setmana de novembre de 2017)Els primers rajos de sol acaben de donar el color necessari per gaudir d'una matinal en plena natura faci fred o calor (novembre de 2017)


La tardor a Oristà i els arbres de fulla caduca que s'afanyen per iniciar un nou cicle; l'entrada del fred (inicis de novembre de 2017)

Les blades, els aurons blancs i negres, les moixeres de guilla, arços blancs, pollancres i les serveres especialment són els arbres que donen color als boscos d'Oristà entre la tardor i l'hivern. Els roures, de colors més groc marronosos també criden l'atenció:
Els cingles que deixen palès que ben a prop hi tenim la Riera Gavarresa (octubre 2017)

No puc deixar d'aturar-me en aquest indret cada vegada que hi passo. La natura sembla que es para i en moltes ocasions, les cornelles negres hi volen a prop per saludar-me. Els nostres camps de tardor recentment llaurats o bé amb el sembrat verd, dues modalitats que integren el nostre paisatge (finals d'octubre 2017)
L'ermita de Sant Nazari treu el nas entre els pins blancs per dir-nos "bona tarda" (octubre 2017)Un dia meravellós deixarà lloc a un de nou (octubre de 2017)

Posta de sol gairebé impossible, a dalt a Sant Sebastià

Els sembrats que somriuen a les darreres pluges (octubre de 2017)

Camp sembrat de cereals 

Noguer al fons i paret de pedra a primer pla, enmig, camp sembrat de cereals


Paisatge de tardor des de Sant Sebastià (octubre de 2017)
A dalt de Sant Sebastià sempre passen coses meravelloses...

posta de sol mirant a ponent

El poble d'Oristà amb el fum del forn de pa escapat arreu 

El sol és post i a Oristà ja fosqueja

Carena de Sant Sebastià

L'ermita de Sant Sebastià sempre imponent vigilant el poble


La Serra d'Ensija, entre els núvols i la muntanya mitjana (agost 2017)
Tot fent la ruta verda, ben d'hora aquest matí d'agost, la boira just s'aixeca per posar de manifest que més enllà de camps i petits turons, s'aixequen muntanyes de gran bellesa. 

 
A l'agost, molta calor i camps grocs (juliol de 2017)
No sabria dir quina és l'estació de l'any que més m'agrada, segurament per comoditat diria que la primavera i la tardor, donat que em permeten sortir en qualsevol hora del dia i no patir pel fred o la calor... els colors d'aquestes estacions són un motiu de la tria si bé no em conformaria que de cop i volta l'estiu i l'hivern oblidessin el pas per casa nostra. En aquesta imatge, un dels color dels camps en ple mes de juliol de 2017, el mes més calorós de l'any amb unes temperatures que ronden els 36ºC: 

 Camp cossetxat i embalat a sobre de la Quintana direcció La Rierola

 Camp cossetxat a La Mallorca

La bassa del Verdaguer (07/07/2017)
Tot i que el nivell de l'aigua ha experimentat un important retrocés, a la bassa encara hi ha aigua. Quedar-nos quiets a certa distància i contemplar com els falciots i orenetes vulgars hi passen de revolada a beure és una meravella. Durant l'inici de la primavera que el canyet ha experimentat una important crescuda i colonització a l'interior de la bassa. Aquest canyet resulta important com a zona de reproducció de libèl·lules i espiadimonis entre d'altres animalons, un lloc ideal també, per a la presència de granota verda ibèrica i la reineta meridional.  

 
Aligot  comú sobrevolant i marcant territori al riu Bassi (07/07/2017)
En aquesta zona s'escoltava un altre individu d'aligot comú a la vora. Durant la meva passejada aquest individu em va tenir ben controlada en tot moment, no parava d'alertar la meva presència. Interessant troballa tot recorrent el riu Bassi si bé l'aligot comú és un clàssic a Oristà, essent pràcticament difícil sortir a caminar i no veure'n o escoltar-ne algun. Paisatge de primers de juliol (08/07/2017)
Camps de color groc de cereal (ordi i blat bàsicament). A finals de juny principis de juliol tots els camps d'ordi s'han cossetxat a les rodalies del poble mentre que de blat encara en queden alguns camps amb les espigues rosses


 Espigues de blat

 Camp d'ordi cossetxat i embalat

Caseta pràcticament tapada pel cereal encara per cossetxar

 Oristà des de Sant Sebastià amb camps grocs al voltant

 Camí de la ruta verda mirant cap al nord

Camp de Devesa vist des de dalt el Cingle (19/03/2017)

 
Garric en primer pla i al fons, l'ermita de Sant Sebastià (19/03/2017)Paisatge tot buscant el sol en ple mes d'hivern (14/01/2017)
Paisatge típic d'Oristà i del Lluçanès, camps petits, amb boscquines. Paisatges que evoquen  grans emocions, en un dia en què el fred és més aviat intens. Al fons, l'ermita de Sant Sebastià que sobresurt entre el cel i la terra. 


Acabem l'any 2016 amb una passejada per Oristà i uns bonics paisatges d'hivern (31/12/2016) 

Camins glaçats a sota el cingle de Sant Sebastià (31/12/2016) 
Gebrarda a prop del Carrer de la Ruixeda (29/12/2016)
Tot i el fred dóna gust passejar en alçada per gaudir de les vistes cap al Berguedà i del sol. A les 17:00h de la tarda la gebrada perdura degut a les baixes temperatures de la nit i també del dia. 


Roure del carrer de la Ruixeda (29/12/2016)


Molses en un cap de pedra (21/12/2016)Camps d'hivern amb un bon fred mirant cap el Berguedà: Serra d'Ensija (21/12/2016)


Posta de sol a Sant Sebastià (21/12/2016)Línia de pollancres al costat del Torrent d'Olost que delaten la presència d'aigua a la vora (11/12/2016)

 
Ovelles pasturant prop del Cingle de Sant Sebastià (06/12/2016)
Afortunadament encara hi ha pastors amb ovelles que pasturen els camps, el bosc i modulen el paisatge enriquint-lo molt més. 

 
La resclosa fa cara de fred (06/12/2016)

 

Important glaçada (Costa del Pla) (02/12/2016)
A sota del camp hi ha la Riera Gavarresa, en una primera línia es poden veure els roures, seguidament els pollancres i a la Costa, pi blanc amb roure. 


Mas Bossal en la immensitat del camp (04/12/2016)


Oristà de nit (novembre 2016)
Oristà és bonic tan de dia com de nit... 


Arc de Sant Martí (novembre 2016)Camí de la Costa de la Gòrdia amb roures que rejoveneixen el paisatge (17/11/2016)
Fantàstic ambient, un jardí fet a mida i els roures acompanyen tota la pujada, nombroses mallerengues cuallarga amenitzen la festa. Camí pedregós de la Costa de l'Oliva amb Sant Sebastià al fons (17/11/2016)
M'enamora caminar durant la tardor i l'hivern per Oristà. Camps de novembre i cel sense núvols (17/11/2016)El poble d'Oristà des de diferents angles amb l'ombra al límit del poble (17/11/2016)
A Oristà el sol es pon aviat, mentre en algunes carenes properes encara hi brilla el sol, d'aquí 10 minuts, ens quedem a les fosques. 

Alzines del Carrer de la Ruixeda (06/11/2016)


El Lluçanès i Berguedà (06/11/2016)


Les blades i les serveres; color al paisatge de tardor (06/11/2016)


 Blada

 Servera

Sant Nazari i servera al fons amb els tons vermellososOristà a la tardor (03/11/2016)
Miri com el miri, sempre el trobo igual d'interessant i diferent a l'hora, podria fer moltes més fotos, i penjar-les en cada ocasió. És un poble de postal, com si la natura ens hagués prestat un tros de la seva terra per fer-hi un poble tan bonic i d'acord amb els seus colors. 
Quan l'ombra cau... (30/10/2016)
Quan l'ombra cau en aquest punt del camp, sé que arribaré de clar a Oristà... això només és vàlid però, si continuo seguint la ruta blava.


Auró blanc al costat de la Font Salada (30/10/2016)
Parar-se i contemplar la bellesa de l'auró blanc a la tardor és adonar-se que existeix, que ens regala colors cada tardor. Parar-se, això tan necessari avui dia. Curiosament si un es mou ningú li demana què fa però quan un es para, desperta totes les mirades.


El Puigmal des d'Oristà (19/10/2016)
Avui ha fet un dia tan clar que s'ha vist perfectament el Puigmal des de Sant Sebastià


Camp amb ravenissa blanca (19/10/2016)Camp llaurat (18/10/2016)

Qualsevol època de l'any és bona per gaudir de la natura, fins i tot quan els camps són de color marró. La carena de Sant Sebastià (19/10/2016)
Camí que t'indica que ja arribes a casa com una guia imponent.


Cinglera de Sant Sebastià (12/10/2016)
Diversitat d'ambients els que es poden veure, petita pineda de pi roig enganxada sota cingle, pi blanc en zones més solells i fora de l'abast del cingle i zones de cultiu amb la Gavarresa al mig del bosc i camps. Camps des del cingle de Sant Sebastià (08/10/2016)
Imatge presa des de Costa Castell mirant cap al nordEl Cingle de Sant Sebastià, on tot hi cap i res fa nosa... (octubre 2016)

Només tardo dos minuts des que surto de casa i arribo en aquest indret tan especial... darrera el turonet de Sant Sebastià hi ha un cingle imponent vestit d'arbres (freixes, pollancres, aurons blancs i negres, blades, pi roig, arç blanc, salzes, saulics, pomeres etc), també hi ha un bon "grapat" d'arbustos que tapen pràcticament el cingle vist des d'aquesta perspectiva. Per a mi és un lloc especial, véns aquí i desconnectes de tot, parant atenció s'escolten multitud d'ocells: mallerengues carboneres, mallerengues cuallargues, pit rojos, pinsans, caderneres, oriols, picots garsers grossos, picots verds, orenetes, aligots comuns, falciots, bernats pescaires, ànecs collverds, papamosques grisos, mastegatatxes, mosquiters comuns, tallarols de casquet... alguns els veiem tot l'any, d'altres només a partir de la primavera i fins a la tardor. Aquest ambient és especial; l'aigua, la cinglera, camps, horts... acaben determinant una interessant varietat d'ambients que permeten la presència de nombroses espècies tant vegetals com animals... i sembla que no pugui ser que casa sigui tan a la vora. 


El paisatge de tardor a la Resclosa de la Gavarresa (octubre 2016)
De moment el fred no és evident i lluny de glaçades podem veure que el mes d'octubre ha arribat observant el terra. 


Fruits de tardor (octubre 2016)
No només hem de pensar amb les castanyes i els codonys, a la tardor és època de molts altres fuits que surten als nostres boscos, que perduren dies i dies als arbres i als arbustos i són aliment de molts ocells durant la tardor i també l'hivern. El fruit de l'arç blanc és molt apreciat, per exemple, per les merles. Heus aquí un arç blanc atapeït de fruits vermells que destaquen sobre el verd dels arbustos veïns. Si vols veure ocells, busca un arbust amb fruits i no fallaràs. 


Les postes de sol des de Sant Sebastià (setembre 2016)


 
Camps de setembre a darrera el cingle de Sant Sebastià (setembre 2016)


Paisatge de juliol als camps (juliol 2016)


Camps torrats (maig 2016)


El cingle de Sant Sebastià i lluna pràcticament plena (maig 2016)


Paisatge d'abril mirant la Serra d'Ensija (abril2016)


Posta de sol al Verdaguer (març 2016)
És tota una meravella presenciar, a la muntanya mitjana com el sol cau per ponent des dels camps a prop del Verdaguer.  

 
Núvols alts  (mitjans de desembre 2015)


Núvols que senyalen fred i vent... a la Resclosa (14/01/2016)

 

Petita lluna a la resclosa (14/01/2016)

 

Núvols poc amenaçadors en un hivern molt sec (10/01/2016 (a dalt de Comaduvà)Lluna Plena per Nadal (25/12/2015)
El paisatge de nit és ple de màgia, enguany la lluna Plena de la nit de Nadal sobre l'arbre de Sant Sebastià. Fins d'aquí 34 anys no la podrem gaudir altra vegada per Nadal. De totes maneres, que bonic que és sortir a fora i escoltar la natura.  


Oportunistes (15 novembre 2015)


Un dia de tardor com si fos la primavera  (11 novembre 2015)

  
Resseguint amb la vista Costa Castell fins a Sant Sebastià (octubre 2015)


Arbre en la immensitat del cel a Comaduvà (octubre 2015)Tardor primaveral a mitjans d'octubre de 2015
Roure martinenc a la ruta blava, deixant anar poc a poc les fulles si bé no es quedarà sense.


Els fruits de l'estiu (primers d'agost de 2015)
per ordre tenim els fruits de; aranyoner, esbarzer i roser

Camp de Gira-sols a la vora de la Casanova


 Camí pedregós amb corner florit


Poble d'Oristà en plena primavera (vista des de Sant Sebastià)


Cinglera de Sant Sebastià (a mitja alçada es poden apreciar corners florits)


Clariana amb plantes típiques mediterrànies com la sajolida, farigola, argelaga...
En aquestes petites clarianes normalment es deixen veure moltes plantes aromàtiques i de retruc, molts insectes; abelles, papallones (he de reconèixer que no és el meu fort parlar d'espècies concretes d'aquests animalons...)


Flor de codonyer al peu de camp de colsa (2015)
 

Camp de colsa de Coll de Garses (2015)
 

Corriol a sobre la resclosa de la Gavarresa (2015)


Vistes de Sant Sebastià des de la Gòrdia (2015)


Mur de pedra a dalt a Claperons (2015)


Molses sobre del tronc dels boixos (La Font Salada, abril de 2015)Paret de pedra i colonització dels arbustos (2015)Arç negre en plena floració (prop del Verdaguer abril 2015)

Camp de pèsols (prop del Verdaguer abril 2015)La Resclosa  (Riera Gavarresa al pas per Oristà (juny 2014)Ermita de Sant Nazari (maig 2014)
Un lloc sens dubte recomanable de visitar i gaudir de la tranquil·litat i d'un moment misteriós envoltat de natura... Argelaga i camp de blat (abril 2014)
Que fantàstica és l'argelaga... tant que ens fa rabiar quan colonitza corriols però quin aroma que desprén a la primavera. 


 Font: autor de la web

La florida de l'argelaga i el romaní és espectacular a l'entorn d'Oristà. Les darreres pluges han afavorit una brillantor dels camps i unes olors tan perfectes que quan un camina no vol arribar a casa.


Posta de sol a Sant Sebastià (març 2014)
Capvespre des de dalt a Claperons (gener 2014)Camp de sota la casa de les Solanes i última gebrada del  dia (desembre 2013)Des de l'Ermita de Sant Sebastià, fantàstica posta de sol el mes de desembre de 2013 mentre les xemeneies no paren de treure fum, i és que al poble, tots tenim llar de foc!
 

Montserrat al fons i camps de colsa que semblen immòbils en ple pes de desembre. 


Camins gelats a primera hora del matí d'un mes de desembre (2013)

S'està mostrant 2013-12-30 09.39.06.jpg

Nevada a Oristà (2010)
El poble i l'entorn és el més bonic del món, i quan neva, molt més (disculpeu, aquí se me n'ha anat l'emoció, vaig prometre que la controlaria però aquesta vegada faig una excepció). 


1 comentari:

  1. Mis 2 webs (sin publicidad) pueden interesarle a usted: yofrenoelcambioclimatico.blogspot.com (MENOS es MEJOR) y plantararboles.blogspot.com, un manual para reforestar, casi sobre la marcha, sembrando semillas de árboles autóctonos en zonas deforestadas, baldías, más o menos cercanas al lugar de su recolección. Salud, José Luis Sáez

    ResponElimina